Yerli malı ürünler satan e-ticaret sitemizde yerli malının ne anlama geldiğini anlatmak isteriz. Bu anlatımımızı 5N,1K sorularına cevap vererek yapmak istedik. Bunun için bir beyin haritası hazırladık. İşte 5N, 1K Maddelerimiz;
Yerli Malı
5N, 1K ile Yerli malı ve önemini anlatırken hemen ilk olan yaşamsal şeylerden başlamak istedik. Öyle ki kimse yiyip içmeden yaşayamaz. İnsanlar susuzluğa 3 gün dayanabilir ve bununla beraber açlığa ise 29 gün. Fakat bu en son sınırdır ve insanlar bundan sonra yaşayamazlar. Bunun ile beraber insanlar soğuktan ve sıcaktan korunmak ve ahlaki sebeplerden dolayı örtünmek ve dinlenmek zorundadırlar. yiyip içmek ve örtünmek için tarımsal ürünler olmazsa olmadır. Bununla beraber dinlenmek ve mesken ise ikinci bir zorunluluktur. BUnunda kaynağının toprak olduğu söylenebilir. Isı ve enerji için madenlere, ve insan olmanın onurunu doya doya yaşamak için ise bilim, sanat ve teknoloji olmazsa olmazlarımızdır. Yalnız şunu kesin olarak belirtmeliyiz ki yerli malı kaynak tüketimi yada üretimi veya kullanımı kesinlik ile ırkçılık ile karıştırılmamalıdır. Her birey önce kendi iyiliğini, sonra ona bağlı olarak ailesinin iyiliğini, sonra ona bağlı olarak, vatanının iyiliğini istemek zorundadır. Buna büyükler kol içine bükülür derler. Örneğin hiç dışına bükülüp sofrada yanında kini besleyen bir kol görmemişsinizdir. Yine farklı bir örnek ile farzedin uçakta seyahat ediyorsunuz. Size kabin görevlisi tehlike anında yanınızda çocuğunuz dahi olsa, yada yaşlı bir ebeveyniniz, önce kendinize hava topuna sokmanızı söyler. Çünkü aksini istesenizde yapamıyorsunuz.
Demek ki önce kendimiz iyi olacağız ki sonra insanlığa faydamız olacak. Türk milleti önce kendi iyi olmalı ki sonra insanlığa fayda vermeli. Bu noktada Türk milleti önce kendi ürettiği kaliteli olmalı ki sonra, başkasına ihraç etsin. Bu durumda önce kendi ürettiği zaten kaliteli ise gidip başka marka almayacaktır. Örneğin ben yıllardır Türk markası
Mavi mağazasının kıyafetlerini giyerim. Neden
- Kaliteli
- Yıllarca giyilebilir
- Üzerine giyince iyi durur.
Hiç kimse toprağımızın mahsulü Karadeniz fındığı dururken, İtalya'dan yada Amerikadan fındık getirtmez. Bu bir başka örnek. Diğer yönden madencilik, sanat, teknoloji ve bilimde üretmenin ve var olmanın yolu ise daha milletimizin okumaya verdiği değerler ile ölçülür. Düşünün ülkemiz (Allah nazarlardan korusun) okuyana öyle bir değer verir ki, bir örnek olarak, askerlik vatani hizmeti Üniversite eğitimi alan gençlerimize kısa dönem olarak yapma fırsatı sunulur. Yada yine normaline nazaran kısa fakat tam bir subay maaşı ile yapma imkanı verilir. Başka bir örnek. 3 arkadaş konuşurken onlardan hangisi daha fazla tahsilli ise, örneğin ona derler. Sen bu konularda çokcana okudun öyle ise sen fikrini önce söyle derler.
Dünya'nın her bir milletinin böyle olmasını dileriz elbet. Belkide başka devletlerdede böyle değerler var. Tarım ve öz kaynaklardan en iyi şekilde istifade etmenin yanında madencilik, bilim, sanat ve teknolojide ilerlemenin bir diğer ana yolu çalışkanlık ülküsüdür. Milletimiz çalışkanlığa öyle değer verir ki bu atasözlerinde vb. dile çokcana getirilir. Yerli malı ile ekonomiyi canlı tutan diğer bir etken ise tutumluluktur. Bu çağda bunada çok fazla ihtiyaç vardır.
Yazımı burada bitirirken kendime klasik ve dijital kaynaklardan daha fazla okuma sözü vererek sizlere şimdilik veda ediyorum. Kalkınma, ilerleme ve gelişme için bolcana okuyalım, çalışalım ve en önemlisi bunları dürüstlük ile yapalım. Sevgi ile kalın.
Yorumlar (0)